Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Läs gamla lokaltidningar på nätet!

Nu kan du läsa lokaltidningar från 1800-talet på Kungliga bibliotekets (KB) hemsida. Där finns Östgöta-Correspondenten från åren 1851–1895. Du hittar också Östgötaposten, Norrköpingskuriren och Norrköpings Tidningar från 1800-talet via söktjänst Svenska Dagstidningar på KB. Under året kommer ännu fler årgångar att finnas online.

De östgötska tidningarna är några exempel av många flera som digitaliserats i pågående projekt på KB, som går i mål under 2017. Då kommer närmare två miljoner sidor från 60 tidningstitlar att finnas fritt tillgängliga i onlinetjänsten. Riksbankens jubileumsfond har bidragit med ett anslag på 10 miljoner för digitaliseringen av historiska svenska dagstidningar. Materialet kommer både från större tidningar och från landsortstidningar. KB vill spegla spridningen i tid och rum när det gäller svensk tidningsutgivning från 1700-tal till 1900-tal.

I KB:s onlinetjänst finns i stort sett samtliga nummer av flera svenska dagstidningar, från start fram tills i dag. Man fyller löpande på med nya nummer. Artiklar som är äldre än 115 år är fria att läsa och ladda ner hemifrån. Av upphovsrättsliga skäl måstes nyare artiklar läsas i KB:s lokaler i Humlegården i Stockholm. Däremot går det göra fritextsökningar i allt material, oavsett var du befinner dig. I KB:s onlinetjänst går det att bläddra bland de gamla tidningssidorna och spara ner dem till din dator. 

I Östgötaposten från den 5 november 1897 kan bl a vi läsa om torparen Lars Forsberg från Erstorp i Risinge som drunknade och om hur ”Blinde Anders” fick synden åter efter 25 år. Där finns också en rapport från Kinda kanalaktiebolags årsstämma, en dödsruna över maskiningenjören C B Wetterberg i Linköping och en notis om ett nykterhetsföredrag som Edward Wavrinsky hållit i Malmö. Tidningarna utgör en guldgruva med information om såväl stort som smått.

Länk till söksidan finns här.

Östgötaposten 1897-11-05

Östgötaposten 1897-11-05

Tillbaka

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia