Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Gå en guidad tur i Skänninge

170709-Skänninge.jpg

Skänninge är en av landets äldsta städer. Platsen omnämns första gången 1178 i ett påvligt skyddsbrev. Från och med nu kan man uppleva Skänninges historia och sevärdheter i den nya Skänningevandringen på din mobil. Den är skapad av Ingmari Karlsson från Mjölby/Skänninge Turistbyrå och Jesper Bergman från S:ta Ingrids Gille.

Svenskt porträttarkiv - en skatt på nätet

170523-porträttarkiv.jpg

461 556 – så många porträtt finns i skrivande stund i databasen Svenskt porträttarkiv. Databasen har tillkommit genom helt ideellt arbete, utfört av Omar Henriksson. Bilderna och informationen kommer från olika äldre publicerade porträttgallerier. Just nu finns det 27 676 bilder på östgötar. Några personer förekommer flera gånger men med olika bilder, i olika sammanhang och i olika ålder.

Bilder från Kulturarvsdagen

170515-kT.jpg

Förra veckan var det kulturarvsdag i Gusum. Nu bjuder vi på några bilder från ett lyckat evenemang och passar på att tacka alla som deltog.

Informationsträffar om den nya kulturarvsportalen

170426-Informationsträff.jpg

Ni kommer väl på någon av informationsträffarna om den nya kulturarvsportalen? Träffarna hålls på Östergötlands museum på onsdag och torsdag (26/4 och 27/4) kl 17.00. Den nya hemsidan ger möjligheter för föreningar och andra kulturarvsaktörer att, tillsammans med Hembygdsförbundet i Östergötland och Kulturarv Östergötland, lyfta fram och stärka länets kulturarv. 

Att bygga en bro

170424-stangebro - tumme.jpg

Den 19 april invigdes utställning Att bygga en bro i stadsarkivets monter på Galleri Vända Sidan på stadsbiblioteket. Stångebro har funnits från mitten av 1600-talet och byggts om flera gånger genom århundradena. Vintern 1923 byggdes den om för att klara av spårvagnstrafik och brandbilar. Fotografen Jonas Gillberg, dokumenterade arbetet med bron. 

Det medeltida Sverige - Ydre härad

170410-DMS-Ydre härad.jpg

Det medeltida Sverige (DMS) är ett historiskt forskningsprojekt som kartlägger den medeltida bebyggelsen i Sverige, härad för härad. Vilka byar och gårdar fanns i det medeltida Sverige? Vilka var ägarna? Hur stora var byarna och hur stor var den odlade jordens areal? Nu finns boken om Ydre härad tillgänglig både i via Riksarkivets butik och digitalt via hemsidan.

Du kommer väl på Kulturarvsdagen!

170407-Kulturarvsdagen.jpg

Du glömmer väl inte bort att anmäla dig till Kulturarvsdagen i Gusum den 10 maj. Nu är programmet klart. Sista anmälningsdag är den 5 maj. Klicka på Läs hela artikeln så ser du hela programmet.

Kulturarvsdag i Gusum 10 maj

170328-KulturarvsdagGusum.jpg

Möt våren i Gusum! Välkommen till en Kulturarvsdag i den gamla bruksorten Gusum! Det blir innehållsrika föreläsningar, studiebesök, boklotteri, mingel och nätverkande samt god lunch! För dig som aldrig varit i Gusum är detta en chans att bekanta sig med det lilla livfulla samhället i Valdemarsviks kommun som gjort sig känt för blixtlås och mässingsattiraljer. 

Kinda Konstförening fyller 70 år

17-0322-Kinda konstfören70.jpg

Kinda Konstförening bildades för 70 år sedan och den första utställningen visades i Stjärneboskolan i Kisa i januari 1947. Händelsen uppmärksammades även i rikspressen och Dagens Nyheter konstaterar att Konstutställning blir succé i Kisa. I år firar föreningen sina 70 år med en jubileumsutställning på Rimforsa Strand. Vernissage är nu på fredag (24 mars) och utställningen visas fram till och med den 16 maj i år.

Ny bok om Kalbo by genom tiderna

17-03-14_Kalbo.jpg

Kalbo är en liten by i Skedevi församling i nordligaste Östergötland. Byn har idag strax över tjugotalet hushåll. Förutom bostadshus och dess ekonomibyggnader finns en bastu-/tvättstuga som ägs av Kalbo badhusförening. Nu finns en bok om den lilla byn Kalbo – en by som många andra. Men här lyfter författaren på locket, detaljerna framträder och de levnadsöden och händelser som utspelat sig där under tidens gång. 

« Sida:  1        … 12 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia